lördag 2 oktober 2010

Limning av poolsargen

Kerabond är ett fix som ska vara bra när underlaget är ojämt, som Bradstone Old Town plattorna är. Efter visspning så lyfte jag på stenarna en och en och lade dit fixet under poolstenarna med en 8mm kamm.

Nu återstår att lägga i någon sorts mjukfog mellan poolstenarna. Men det får bli nästa år!


Skickat från en Sony Ericsson mobiltelefon

tisdag 28 september 2010

Inbyggnad av rör

Värmerören kommer här ut genom husfasaden och går ner i kulverten. Jag har byggt en enkel låda i trä med en bit fönsterplåt ovanpå. Lådan är isolerad med fogskumm. Innan så såg det ut så här.

Här går rören in i garaget. Med lite färg och någon buske framför hoppas jag att de inte ska synas så mycket.

Garageväggen: Längst bort syns den tredje lådan där poolrören går in/ut. När jag drar igång mitt nästa husbygge ska jag se till att förbereda för pool redan från början. ;)


Skickat från en Sony Ericsson mobiltelefon

söndag 12 september 2010

Tomten är återställd

Och nytt gräs är sått.

Skickat från en Sony Ericsson mobiltelefon

söndag 5 september 2010

Säkert på plats

Nu har jag fäst lite fler än hälften av alla fästen och funderar på om alla verkligen behövs..

Skickat från en Sony Ericsson mobiltelefon

lördag 4 september 2010

Montering av fästen

Fästerna till pooltäcket kommer från Rubinpool och är nedsänkta när de inte används.

Här är det färdiga resultatet.

Ovan kan man se ut fästet ser ut innan och efter montering.

Första fästet är monterat, bara 45 st kvar!


Slagborr kan underlätta..


Skickat från en Sony Ericsson mobiltelefon

Termometer på varmvattnet

Med en enkel termometer från Biltema mäter jag temperaturen på utgående vatten från värmeväxlaren. Jag har bara tejpat dit sensorn bakom slangen. Troligtvis mäter den inte så exakt men ger iallafall en indikation på temperaturen.

Skickat från en Sony Ericsson mobiltelefon

onsdag 1 september 2010

Maskinparken

Uppvärmningen sker med Fjärrvärme från Tekniska Verken i Linköping. Det största fördelen med det är att det är billigt (8,75öre/kWh) så man kan varmt vatten i poolen för en överkomlig summa.

Poolväxlaren Hi-Flow [11393] kommer från Pahléns och är på 40kW. Temperaturen regleras med en termostat från Danfoss, AVTB 0-30.

Ovan syns rördragningen. Längst ner till höger kommer det heta vattnet in och går vidare till ett element samt till poolväxlaren. Efter poolväxlaren fortsätter vattnet in till ett intilliggande förråd där ett ytterligare element finns.

Pumpen (750W) av märket Onga och sandfiltret Azur/Rubin 500 från Pentair Water (100kg) levererades med poolen från Rubinpool.


Skickat från en Sony Ericsson mobiltelefon

Nexa

För att kunna styra pumpen och lampan utan att behöva gå in i garaget så har vi trådlösa
strömbrytare från Nexa. Dessa kan även tidsstyras om man skulle vilja det.

Till pumpen använder jag Nexa fjärrströmbrytare 3500W som är IP44-klassad [LGDR-3500].


För lampan används den vanliga Nexa Fjärrströmbrytare [PB-3-VIT]. Det är denna fjärrkontroll som jag oftast använder för både pumpen och lampan, den är enkel och tålig. Jag har redan badat med den ;)

Om jag vill kan jag tidsstyra på och avslag på dessa med samma fjärr som jag använder för att tidsstyra utomhusbelysningen och viss inomhusbelysning. Fjärren jag använder och starkt rekommenderar är Nexa Trådlös digital fjärr, [TMT-502].




Skickat från en Sony Ericsson mobiltelefon

tisdag 31 augusti 2010

Fotografering

Idag var fotografen här och tog bilderna för artikeln. Solen kom som på beställning och jag tror att bilderna blir kanon.

Skickat från en Sony Ericsson mobiltelefon

måndag 30 augusti 2010

Färdig med fogningen...


..och stegen sitter nu fastskruvad i plattorna. Imorgon är det dags för fotografering för reportaget. Vi har beställt sol och 20 grader!


Skickat från en Sony Ericsson mobiltelefon

söndag 29 augusti 2010

Poolsten från STARKA

Idag har jag haft hantverkshjälp med att kapa till alla poolstenar. Eftersom poolstenen är rak och poolen är rund så måste varje sten gersågas för att passa. För ett proffs så tog detta 5h trots tidvis ihållande regn.


Nu återstår bara limning av stenarna.


tisdag 24 augusti 2010

Stenläggning

Stenläggningen är nu nästan helt klar. Sedan ska det fogas med Lithofix Eazy Stone som ska ge en hård fog som motverkar myror och ogräs. Den kostar beydligt mer är vanlig fogsand men om den håller vad de lovar blir det nog bra, en säck på 25 kg kostar 385kr.
Sist ska poolsargen limmas.

Skickat från en Sony Ericsson mobiltelefon

söndag 15 augusti 2010

Altanen tillbyggs


Förra sommaren byggdes en stor (50m2) altan men en del under tak. Vi kommer bygga ut denna ca 20m2 för att få ett soldeck i anknytning till poolen.

Den stora altanen är byggd på gjutna plintar men utbyggnaden kommer jag att lägga löst på plattor då vi ändå kommer att gräva ut och padda för stenläggningen.

Jag kommer att lägga till lite byggbilder, så här blev slutresultatet.


Installation av poolvärme

Äntligen har vi fått värmen inkopplad!

Fjärrvärmen går först in i huset till fjärrvärmeväxlaren, därifrån går det sedan isolerade hetvattenrör ut till garaget. Dessa fick vi först gräva ner fram till garageuppfarten där vi lagt ner kulvertrör, sedan igenom dessa fram till garaget. Ovanför ser man utgående rör fån huset.


Här ser man inkommande rör till garaget.

Sedan skulle allt kopplas ihop. Vi passade på att sätta ett par element som vi kommer att använda som frostvakt och för grundvärme på vintern. En nackdel med denna installation är att vi kommer få en viss förlust när vi transporterar hetvattnet ut till garaget från huset. Som tur va är poolvärmeavtalet med Tekniska Verken billigt.
1,5 dagar tog det för två gubbar, men bra blev det!!

Kabeln som hänger ner är nätverkskabel som går till Home Servern i förrådet.


Installation av inlopp och lampa


Lampan på plats. Gjorde ett misstag dock, när jag ade skurit ut och borrat alla hål för lampan så provmoterade jag inte lampan. När jag sedan skulle skära ut hålet i linern och montera lampan ståendes i 60cm vatten passade den inte riktigt. Det löste sig till slut några svordommar och borr senare..

Här ska det rena och varma vattnet komma in.

Montering av linern

Trots alla veck så har alla helt försvunnit när poolen varit fylld ett par dagar och linern töjts på plats. Det trodde vi aldrig efter första dagen då det var veck överallt.


Montering av poolstommen


Hoppas att cirklarna är lika stora!

Hål för in/utlopp och lampa fick man skära ut själv. Dessa rostskyddades sedan med kallgalvning.

Att montera plåten var enkelt och tog bara 30 min för tre gubbar.

Poolplåten vägde massor och var precis omöjlig att få ner i hålet utan att skada cellplasten. Jag tog hjälp av en grävare som med gaffel enkelt fick ner rullen i hålet.

Bottenmattan köpte vi av en lokal mattbutik, fin kvalitet till bra pris.

Leverans av sten och poolsten

Nu står nio pall med sten från STARKA och väntar på att läggas. Starka poolsten runt poolkanten och Bradstone Old Town runt poolen och mot altanen. Plattorna ska se gammeldags ut och tillverkas för hand och har det slitna golvets ytstruktur.







söndag 25 juli 2010

Byggbilder grävning


Första "spadtagen"!!



Dränering, samkross och stenmjöl på plats. Sedan ett varv med "paddan" och sist väntar manuell avvägning så botten blir helt plan.



Anslutning av dränering till dagvattnet. Poolen ligger så pass grunt att vi slipper gräva en separat pumpgrop som sedan pumpar vidare grundvatten till dagvattnet.


Och så var det igengrävt..

Värmeinstallation

Tekniska Verken.

Kulvert

Element*2

Värmeväxlare Pahlens...


Lessons learned

  • Provmontera lampor, inlopp och utlopp innan galvanisering och montering av linern.
  • Täck för hålen för lampan, inlopp och utlopp efter montering av linern. Annars kan man få in skräp mellan plåt och linern :(
  • Provmontera alla rör till pumpen innan du limmar dem!

onsdag 16 juni 2010

Nu har vi beställt sten!

Sä här kommer det se ut kring poolen. Stenen, Bradstone Old Town, kommer från Starka.






torsdag 10 juni 2010

Poolen är beställd!



Poolen kommer från Rubinpool och är 5*7,7m.



Till den har vi valt ett vanligt poolskydd med nedsänkta pluggar.



onsdag 2 juni 2010

Fjärrvärme


Valet av värme var enkelt då vi ville ha en miljömässigt hållbar lösning med hög verkningsgrad som fortfarande är billig i drift.

Vi valde Poolvärme från Tekniska Verken - fjärrvärme till rabatterat pris.


Så hör säger Tekniska Verken:

"Du som har småhus med pool kan få ett lägre rörligt pris (8,75 öre/kWh) för fjärrvärme under perioden 1 april till 1 november.

Utöver det rörliga priset tillkommer en årlig kostnad av 1500 kr, som utgör tillägg för värme- och varmvattenförbrukning under tiden april–oktober"







tisdag 25 maj 2010

Startskottet

I går träffade vi grävaren och idag togs de första bilderna för den artikel i Hem Ljuva Hem som vi kommer att medverka i...